8-weekse Mindfulness Training


Voel je dat je teveel in je hoofd zit?

Met onrust, piekeren, vermoeidheid als gevolg?

Ervaar meer rust, focus en tevredenheid in je leven.

Maak de reis van doen naar zijn met de 8-weekse mindfulness training

Een individuele training kan direct starten, een online groepstraining staat gepland in Januari 2024

We zitten teveel in ons hoofd.

 

In mijn werk als GZ-psycholoog en ook in mijn persoonlijke leven zie ik dat het grootste deel van de ongelukkigheid, stress en psychische klachten wordt veroorzaakt door het voortdurende denken dat we met z’n allen doen. We laten ons teveel door onze gedachten sturen en geven te weinig aandacht aan het werkelijk voelen wat goed voor ons is.

 

Daarnaast geeft onze weerstand tegen pijn onnodige stress. Met onze vermijdingsstrategieën en pogingen om van vervelende gevoelens af te komen zitten we onszelf in de weg. Om de rust, tevredenheid en verbinding te voelen die wij diep van binnen in ons hebben. Die opbloeien wanneer we weerstand los laten en alle gevoelens er mogen zijn.

 

Hoeveel vrijheid zal het geven als we toelaten wat zich aandient? Met het vertrouwen in onszelf om ook moeilijke omstandigheden en gevoelens aan te gaan? Dan kunnen we ons overgeven aan het moment en ontspannen. Onze weerstand los laten om ons te richten op onze pure ervaringen en voelen wat werkelijk goed voor ons is. 

 

Herken jij je in een of meerdere van onderstaande uitspraken?

 

  • Je vindt het moeilijk om rust te vinden, ook als je even niks hoeft. 
  • Je voelt snel paniek of benauwdheid opkomen wanneer je geen oplossing ziet
  • Je bent geneigd je sterker voor te doen dan je je werkelijk voelt
  • Je bent vooral gericht op anderen, met weinig ruimte voor jezelf en je eigen behoeften
  • Je voelt je snel schuldig of tekortschieten 
  • Je kan je verliezen in gepieker en komt hier moeilijk uit
  • Je hebt last van lichamelijke klachten of vermoeidheid en dit geeft je stress
  • Je pakt automatisch je telefoon als je even niks te doen hebt en checkt vaker dan nodig je mail, social media en nieuwsberichten 

 

Dan is de 8-weekse mindfulness training misschien wat voor jou!

Een individuele training kan direct starten, een online groepstraining staat gepland in Januari 2024

Mindfulness

Wat is Mindfulness?

 

Mindfulness is een ontdekkingsreis. De inzichten en ervaringen kunnen je leven verrijken, stress verminderen en lijden verlichten.

 

Mindfulness is observeren, waarnemen, onderzoeken. Bewuste aandacht schenken aan lichaam en geest en aan het leven in het hier en nu. Ongefilterd, zonder te oordelen. Door middel van extra opmerkzaamheid tijdens je dagelijkse bezigheden, of door gericht tijd vrij te maken om met aandacht te observeren en te ervaren wat er opkomt.

Mindfulness maakt je bewuster van je interne wereld. Van je gedachten, behoeften, neigingen, lichamelijke signalen. Maar ook bewuster van wat er leeft en speelt in je omgeving.

 

De 8-weekse mindfulness training bestaat uit wekelijkse thema’s en dagelijkse oefeningen. Je maakt kennis met mindful leven en traint je hersenen waardoor er na 8 weken al structurele positieve effecten zijn. Je ervaart in een compleet pakket wat mindfulness voor jou persoonlijk kan betekenen.

 

Er is veel wetenschappelijk onderzoek gedaan naar de positieve effecten van mindfulness. Hieruit komt een gunstige werking op de volgende onderliggende mechanismen naar voren:

 

  • Emotieregulatie, dus op een gezonde manier omgaan met onze emoties
  • Bewustwording van automatische patronen
  • Effecten op hersenen, tijdens meditatie zelf plus structurele veranderingen na dagelijks mediteren
  • Aandachtsregulatie, dus het sturen van onze aandacht, kiezen waar we ons op willen focussen
  • Vergroten lichaamsbewustzijn, daardoor meer contact met grenzen en met emoties
  • Ontwikkelen mildheid door oefening
  • Hormonen/immuunfunctie
  • Perspectief op zelf

 

Een individuele training kan direct starten, een online groepstraining staat gepland in Januari 2024


Mindfulness & Ik

Ik hoorde voor het eerst over Mindfulness in 2010. Vooral het idee van ‘in het nu’ leven sprak mij aan. Het was voor mij een eye-opener dat we ons vaak bezig houden met andere dingen dan onze ervaringen in het huidige moment. We zitten met ons hoofd in het verleden, met dingen die al gebeurd zijn, of in de toekomst, met plannen, zorgen maken, enzovoorts. Terwijl, eigenlijk, alleen ‘het nu’ buiten ons hoofd kan plaatsvinden en beïnvloed kan worden.

 

Ik herkende me hier volledig in en nam me voor om veel meer ‘in het nu’ te gaan leven. Ik begon alledaagse mindfulness-oefeningen toe te passen. Als ik door had dat ik gehaast op de fiets zat, ging ik langzamer fietsen en genieten van de omgeving. Als ik merkte dat ik me zat op te winden in het verkeer, ging ik rustiger rijden en echt luisteren naar de mooie muziek op de radio. Ik ging hardlopen met aandacht voor mijn omgeving en mijn ervaringen in het moment, in plaats van gericht op het behalen van doelen. Ik ging sindsdien mijn zintuigen meer aandacht geven en ben daar nooit mee gestopt. Het maakt mijn ervaringen rijker en haalt me naar het huidige moment.

 

Ik dacht dat ik al heel mindful bezig was, maar ontdekte later dat ik mij nog veel verder kon ontwikkelen. Mindfulness bleek nog een enorme rijkdom in zich te hebben met een extra dimensie aan positieve effecten door de beoefening van meditaties. Thema’s als geduld, mildheid, loslaten en vertrouwen triggerden mij en ik wilde hier meer over leren. Voor mijn werk als psycholoog, maar vooral voor mezelf als persoon.

 

Want ik was behoorlijk cognitief ingesteld, voornamelijk gestuurd door gedachten en overtuigingen. Ik was kritisch en analytisch, stelde doelen en bedacht de stappen waarmee ik die kon behalen. Ik dacht te weten wat ik wilde en ging daar achteraan. Blij als het lukte wat ik wilde, teleurgesteld en streng voor mezelf als dit niet lukte.

 

Ik zag geluk als het hebben van zoveel mogelijke positieve gevoelens, iets wat ik kon nastreven door voor de juiste omstandigheden en plezierige input te zorgen. In plaats van iets wat er altijd kon zijn, in alledaagse dingen en ondanks omstandigheden of onplezierige gevoelens. Dat zie ik nu anders. Inmiddels kan ik geluk ervaren in verdrietig zijn en kan ik mij positief voelen terwijl ik ook bang of boos ben. Zonder dat ik daar verder iets mee hoef. 

 

Als moeder van twee jonge kinderen, en met persoonlijke fysieke uitdagingen, zijn er genoeg omstandigheden die ik moeilijk of spannend vind en die anders gaan dan ik zou willen. Heel dankbaar ben ik dat ik mindfulness in mijn leven heb, wat mij helpt om te kunnen toelaten en accepteren. Om mild te zijn voor mezelf, en te bewegen in wat zich aandient en wat ik nodig heb. Ik ken nu een basaal gevoel van tevredenheid, dat niet afhankelijk is van de omstandigheden, maar waar ik zelf de regie over voel. Van binnenuit. Dankzij Mindfulness.

 

En dat zou ik iedereen gunnen.

 

Een individuele training kan direct starten, een online groepstraining staat gepland in Januari 2024

Inhoud 8-weekse mindfulness programma

Deze training is opgesteld volgens het officiële en veelvuldig onderzochte MBCT-programma. In deze training is er ook aandacht voor het denken en de stemming, en voor het toepassen van mindfulness op moeilijke momenten.

 

 

In dit programma krijg je:

 

  • Een bewezen effectieve methode naar meer psychisch en lichamelijk welzijn in 8 weken
  • Een bewuste opbouw waarin je in 8 weken leert mindfulness toe te passen en te integreren in je leven, zodat je de positieve effecten kan ervaren en er zelf mee verder kan na de 8 weken training
  • 8 wekelijkse bijeenkomsten van 2,5 uur, inclusief oefenmateriaal. In de bijeenkomsten wordt uitgebreid geoefend met mindfulness en kunnen alle vragen en ervaringen aan bod komen
  • Alle audio-bestanden van de oefeningen voor 8 weken, te downloaden als mp3
  • Een werkboek met alle informatie, oefeningen en invulbladen voor 8 weken bij elkaar
  • Een persoonlijk voorgesprek (telefonisch/video) voorafgaand aan de training

 

In dit programma oefen en train je o.a.:

 

  • Je gedachten voorbij te laten gaan, zodat je er niet door meegesleept wordt
  • Je aandacht te richten in het hier en nu, waardoor je ervaringen rijker worden en je meer verbinding voelt met anderen en met je omgeving
  • In contact te zijn met je gevoelens, lichamelijke signalen en behoeften, waardoor je betere keuzes kan maken en grenzen kan aanvoelen
  • Een bewustwording van je onderliggende patronen en neigingen en de invloed daarvan op je gedrag
  • Jezelf te herpakken zodra je je bewust wordt van patronen die niet goed voor je zijn
  • Een verschuiving van de ‘doe’-modus naar de ‘zijn’-modus, waardoor je beter kan toelaten wat zich aandient
  • Een versteviging van hersenbanen die zorgen voor meer rust, focus, gevoelens van tevredenheid en geluksgevoelens
  • De 7 basisprincipes van Mindfulness die je manier van ervaren veranderen

Een individuele training kan direct starten, een online groepstraining staat gepland in Januari 2024

De eerstvolgende training

Start: Januari 2024

Data: Tussen de schoolvakanties

Locatie: Online

Kosten: €397,- . Vroegboekkorting van €25 wanneer voor 1 november geboekt wordt.

Inbegrepen: Voorgesprek (telefonisch/video), 8 bijeenkomsten van 2,5 uur, werkboek, begeleide oefeningen

Groepsgrootte: 4-10 deelnemers

 

Na aanmelding ontvang je van mij een welkomstmail met verdere informatie, een aanmeldformulier en een uitnodiging voor een voorgesprek voorafgaand aan de training.

Wil je op een andere dag, tijdstip of liever een keer online deelnemen? Stuur mij een berichtje via info@annemiekevrijland.nl met je interesse en voorkeuren, dan hou ik je op de hoogte!

Ook incompany trainingen zijn mogelijk, neem contact op via info@annemiekevrijland.nl voor de mogelijkheden. 

Een individuele training kan direct starten, een online groepstraining staat gepland in Januari 2024

Veelgestelde vragen​

Kan iedereen deze training volgen?

Ja! Mindfulness trainingen zijn voor iedereen toegankelijk, ongeacht leeftijd, genderidenteit, achtergrond en de huidige situatie. Voor kinderen jonger dan 12 jaar is de opbouw van de huidige training minder geschikt.

 

Moet ik in de training veel over mijzelf vertellen?

Nee, dat hoeft niet, het is een training en geen psychotherapie. De training bestaat vooral uit samen oefenen en het bespreken van de oefeningen en je ervaringen met mindfulness. Je mag daarin delen wat jezelf wil, je mag je ook op de achtergrond houden. 

 

Ik heb last van psychische klachten, is de training wel geschikt voor mij?

Mindfulness training brengt een intern proces op gang waarin je je bewuster wordt en gevoelens sterker kunt ervaren. Dat kan je heel goed helpen om inzicht te krijgen in psychische klachten en te omgaan met gevoelens. Tegelijkertijd kan het ook confronterend zijn. Overleg daarom met je huisarts of behandelaar of dit voor jou een geschikt moment is om de mindfulness training te starten. Bij twijfel kan je ook contact opnemen met mij, ik ben naast mindfulness-trainer ook GZ-psycholoog en kan met jou overleggen over jouw persoonlijke situatie. Ook kan je tijdens de training altijd bij me terecht, zodat we samen kunnen kijken wat je nodig hebt voor jouw psychische situatie.

 

Ik ben al in therapie, sta op een wachtlijst, of heb al therapie gehad, kan ik de training ernaast volgen?

Ja, de beoefening van mindfulness kan een geweldige aanvulling zijn op je therapie of als voorbereiding of natraject daarop. Overleg met je behandelaar of huisarts of dit voor jouw persoonlijke situatie een geschikt moment is om de mindfulness-training naast je therapie te starten. Zie ook de vraag ‘ik heb last van psychische klachten, is de training wel geschikt voor mij?’.

 

Ik heb last van fysieke klachten, is de training wel geschikt voor mij?

Ja, het programma kan aangepast worden naar jouw klachten. De oefeningen kunnen zittend op een meditatiekussentje, op een stoel of liggend gedaan worden. De oorspronkelijke 8-weekse training is door Jon Kabat Zinn zelfs ontworpen om mensen met allerlei fysieke klachten te helpen omgaan met stress.

 

Ik heb al een keer een Mindfulness-training gevolgd, kan ik hem nog een keer volgen?

Ja, dat kan zeker! Een Mindfulness training op meerdere momenten in je leven volgen kan je steeds opnieuw helpen in je ontwikkelingsproces en waar je op dat moment staat in je leven. Ook kan het je het extra zetje geven om weer structureel de dagelijkse mindfulness oefeningen op te pakken en je hersenbanen te trainen.

 

Hoeveel tijd neemt de mindfulness training in beslag?

De training bestaat uit dagelijkse oefeningen en het bijhouden van ervaringen. De tijd die ervoor nodig is om de dagelijkse oefeningen te doen varieert, maar voor optimale effecten wordt het aangeraden om dagelijks zo’n 30-60 minuten per dag tijd vrij te maken voor je training. Daarnaast is er 1x per week een bijeenkomst van 2,5 uur.

 

Ik wil graag meedoen, maar ik kan helaas niet op de genoemde data, kan ik de training een andere keer volgen?

Jazeker! Er zullen regelmatig mindfulness trainingen gegeven worden, zowel overdag als ’s avonds. Stuur een mailtje naar info@annemiekevrijland.nl waarin je aangeeft dat je graag deelneemt, op welke dagen je graag zou willen en wanneer je absoluut niet zou kunnen.

 

Ik wil graag de training volgen, maar de reistijd is voor mij te lang, kan ik deze training ook een keer online volgen?

Ja! Er zullen ook online trainingen gegeven gaan worden. Stuur een mailtje naar info@annemiekevrijland.nl waarin je aangeeft dat je graag deelneemt, op welke dagen/tijdstippen je graag zou willen en wanneer je absoluut niet zou kunnen.

 

Kan ik in termijnen betalen?

Ben je enthousiast, maar lukt het je niet om het bedrag in 1x te betalen? Ik help je hier graag bij. Stuur me een mailtje via info@annemiekevrijland.nl en we bekijken samen wat er mogelijk is.

 

Kan ik ook een incompany training aanvragen?

Dat kan! Neem contact op via info@annemiekevrijland.nl met je telefoonnummer en ik bel je terug om de mogelijkheden te bespreken. 

 

Heb je een andere vraag of wil je even overleggen?

Stuur mij een mailtje via info@annemiekevrijland.nl met je telefoonnummer en je vraag, dan help ik je graag verder!

Een individuele training kan direct starten, een online groepstraining staat gepland in Januari 2024

Over Annemieke

 

Annemieke werkt als GZ-psycholoog vanuit haar eigen online praktijk. Zij werkt met cliënten toe naar het versterken van hun innerlijke kracht en positieve gezondheid en behandelt zowel privé- als werkgerelateerde hulpvragen.

Zij integreert mindfulness en leefstijl in haar psychologische behandelingen

 

Annemieke heeft twee masters in de psychologie cum laude afgerond en heeft ruim 11 jaar ervaring als behandelend psycholoog. Zij is sindsdien verder opgeleid tot GZ-psycholoog, Mindfulness-Therapeut en Buitenpsycholoog. Daarnaast heeft zij diverse trainingen en cursussen gevolgd in het toepassen van Cognitieve Gedragstherapie, EMDR, Schematherapie, Oplossingsgerichte/Positieve Psychologie en Orthomoleculaire Therapie (voedings- & supplementenleer), methoden waarmee zij werkt in haar behandelingen.

 

Annemieke is 40 jaar en woont momenteel op Bali met haar vriend en hun drie kinderen.

Een individuele training kan direct starten, een online groepstraining staat gepland in Januari 2024

Schrijf je in voor de nieuwsbrief